Abu Kenneh

Abu Kenneh is groothandelaar in Afrika

SHUUZ: Dhr. Abu Kenneh, u koopt gebruikt textiel en schoenen. Hoe kwam je op het idee?


Kenneh: Als 17-jarige burgeroorlogsvluchteling uit Liberia begon ik in 1991 mijn brood te verdienen als kleine straatverkoper met gebruikte textiel en schoenen in Conakry, de hoofdstad van Guinee. Ik had het idee voor dit bedrijfje al negentien jaar geleden. In de loop der jaren heb ik een startkapitaal kunnen sparen om zelf een groothandelaar te worden.


SHUUZ: U werkt als groothandelaar in Afrika. In welk(e) land(en) bent u actief?


Kenneh: In principe verkoop ik de goederen in Guinee (Conakry). Maar ik heb ook klanten uit Liberia, Mali en Sierra Leon.


SHUUZ: Aan welk soort mensen verkoopt u gebruikt textiel en schoenen?


Kenneh: Het zijn normale kleine handelaren, vrouwen en mannen, die hun dagelijks inkomen verdienen door de verkoop van gebruikt textiel en schoenen. Werk is schaars in Afrika en elke baan wordt geaccepteerd om elke dag te overleven. Deze kleine handelaren zijn erg dankbaar dat ik ze goed geconserveerd gebruikt textiel en schoenen voor een redelijke prijs mag verkopen. Dit bedrijf is voor mij deels als ontwikkelingshulp, omdat ik door mijn activiteit veel meer banen creëer en deze help veilig te stellen.


SHUUZ: Wij van Shuuz zorgen voor het inzamelen van gebruikte en goed geconserveerde schoenen. Is er een lokale schoenenindustrie in het land of de landen waar u de schoenen verkoopt?


Kenneh: Er is zeker geen schoenenindustrie in Guinee of in de bovengenoemde buurlanden. Ik weet waar ik het over heb, want ik ken deze landen heel goed.


SHUUZ: In Duitsland wordt in de media vaak bericht dat tweedehandskleding schadelijk zou zijn voor de ontvangende landen en de mensen die er wonen. Wat vindt u van deze uitspraak?


Abu Kenneh als Großhändler in Afrika

Kenneh: Afrika is een groot continent met veel armoede. Mensen zijn blij als ze de mogelijkheid hebben om goed geprijsde tweedehands kleding en schoenen te kopen. Dit is beter dan dure geïmporteerde goederen.


SHUUZ: Wat zou er gebeuren als uw ontvangende land geen gebruikte schoenen meer zou ontvangen? Zijn er alternatieven voor tweedehands schoenen?


Kenneh: Voor Guinee zou dit een ramp zijn omdat de inkomens daar zeer laag zijn. Het enige alternatief zou zijn om nieuwe ingevoerde goederen te kopen. Maar dit is meestal erg duur en bijna niemand kan zich dergelijke goederen veroorloven.