Is het slecht om gebruikte schoenen aan de volgende drager door te geven of is het door het reeds ingelopen voetbed het doordragen ervan door een andere voet, schadelijk?

Is het slecht om gebruikte schoenen aan de volgende drager door te geven of is het door het reeds ingelopen voetbed het doordragen ervan door een andere voet, schadelijk? Dat weten we allemaal: onze schoen is vaak pas na een paar weken of zelfs maanden in staat om van de eenvoudige naar de favoriete schoen te steigen. De reden: Alleen dan wordt het voetbed echt ingedragen en laat de schoen zich als een tweede huid dragen. Nu is het natuurlijk duidelijk dat zo n versleten voetbed de voeten van de volgende drager van gebruikte schoenen kan schaden. Sommige mensen zijn van mening dat vooral kindervoeten daardoor worden geschaad. Maar is dat waar - is dat echt zo? In dit artikel willen we deze vraag graag tot op de bodem uitzoeken. Als u een van de ongeduldigen bent, dan is hier het antwoord: een versleten voetbed is niet schadelijk voor de voeten van de volgende drager! U zult zien waarom dit het geval is wanneer u verder leest.


Te kleine kinderschoenen waardeloos?

Kinderen groeien in de eerste jaren als kool. Zo groeien ook de voeten van de kinderen mee en hebben kinderen regelmatig nieuwe schoenen nodig. En dit, hoewel de oude schoenen meestal nog helemaal oké, zijn zijn de schoenen helaas te klein geworden. Immers, kinderschoenen worden tijdens de groeifasen niet lang gedragen.


Jaarlijks worden in Nederland meer dan 135 miljoen paar gebruikte schoenen uitgesorteerd

Veel ouders denken dan: “Waar moet ik toch naartoe met die te klein geworden schoenen van mijn kinderen?” Het antwoord: U kunt ze naar de tweedehandswinkel brengen, maar u kunt ze ook aan SHUUZ doneren. Wat dan met deze kleine kinderschoenen gebeurt, ziet u in de achtergrondinformatie.


Orthopäden geven hun mening

Echter, talloze paren kinderschoenen komen nog steeds in de prullenbak terecht, omdat de ouders geloven dat de schoenen schadelijk kunnen zijn voor het volgende kind - vanwege het ingelopen voetbed. Men denkt bijvoorbeeld dat het kind de voetvorm zou kunnen aannemen of zelfs de gang van de vorige eigenaar - in het ergste geval zelfs het hele bewegingsapparaat zou kunnen verknoeien. Maar ervaren orthopedisten geven een duidelijk ander beeld aan. Bijvoorbeeld, de website babycenter.de rapporten van een studie van het onderzoeksteam "Kindervoeten - Kinderschoenen". De toonaangevende orthopeed Christian small, een specialist in kindervoetjes, legt uit:


„Sinds tientallen jaren worden ouders overtuigd zich schuldig te voelen. Beweringen volgens welke een kind de voetvorm of zelfs de gang van de vorige eigenaar zou kunnen aannemen, behoren vanuit wetenschappelijk oogpunt tot het domein van de sprookjes.“


Ook de oostenrijkse krant geeft aan derstandard.at . over deze studie. In totaal werden in de studie 725 moeders geïnterviewd en hun voeten en gebruikte schoenen werden onderzocht op eventuele veranderingen. Het resultaat van het onderzoek was duidelijk: bijna elke tweede moeder gaf toe voor zijn of haar kinderen, de kinderen door te geven aan de jongere broertjes en zusjes. Het gekste was het, dat de moeders zich schaamden omdat ze dachten dat ze de voeten van hun kinderen daarmee schaadden. Dankzij de duidelijke resultaten van het onderzoek kunnen moeders en vaders echter opgelucht ademhalen.


Een ander interview met betrekking tot dit thema wees uit dat Tagesspiegel de Kinderorthopädin Uta Laukens het volgende daarover zegt:


„Een kwalitatief goede schoen met weinig gebruikssporen kan met een goed geweten [...] prima doorgegeven worden en nog door een tweede of derde voet gedragen worden.“


Veel mensen in de wereld kunnen zich geen schoenen of alleen schoenen van mindere kwaliteit veroorloven. Help winkeliersfamilies om hun bestaan veilig te stellen en kopers om goede en goedkope schoenen te krijgen.

Bovendien wijzen de experts herhaaldelijk op twee belangrijke voordelen van gebruikte kinderschoenen: tweedehands schoenen zijn zowel economisch als ecologisch voordelig. Niet alleen geld, maar ook grondstoffen die nodig zijn voor de productie van nieuwe schoenen worden bespaard. Met Shuuz is er nog een andere factor bijgekomen: de handel met gebruikte schoenen zorgt ervoor dat sommige kansarme gezinnen in hun levensonderhoud kunnen voorzien. Meer informatie vindt u in de volgende paragraaf..


Andere kinderen met gebruikte kinderschoenen helpen

In plaats van toe te geven aan het sprookje dat gebruikte kinderschoenen schadelijk zijn voor de voeten van het volgende kind vanwege het reeds ingelopen voetbed, zou u iets goeds kunnen doen met de te kleine schoenen van uw kinderen. En dat betekent anderen helpen door de schoenen mee te nemen naar de tweedehandswinkel of naar Shuuz. Het voortdurend kopen van nieuwe, iets grotere kinderschoenen is immers meestal vrij duur. Geen probleem voor goed verdienende gezinnen - maar voor degenen die minder verdienen is het problematiser. In geval van twijfel heeft u er ook baat bij als uw kinderen weer nieuw "schoeisel" nodig hebben. En we vinden: Voordat ouders terugvallen op nieuwe goedkope kinderschoenen van inferieure kwaliteit, die allesbehalve goed zijn voor het kind, gebruikt maar fatsoenlijke schoenen kunnen het veel betere alternatief zijn. Om dit mogelijk te maken, moet je echter ook actie ondernemen.


Oude schoenen in de vuilnisbak gooien? Doe het niet!

Door het verkopen ervan - ja, je hebt goed gelezen - aan Shuuz, help je veel kansarme mensen over de hele wereld die zich geen schoenen of alleen schoenen van inferieure kwaliteit kunnen veroorloven. En bovendien help je ook gezinnen van handelaren (bijvoorbeeld in Afrika) die hun brood verdienen met de handel in gebruikte schoenen tegen een meer dan eerlijke prijzen. Een win-win situatie bij uitstek waar iedereen echt van profiteert.


Gebruikte schoenen, kun je zonder pardon nog een tweede leven geven, en er bovendien van meeprofieren

De stelling dat schoenen die te klein geworden zijn, (vooral kinderschoenen), de volgende drager zouden schaden door het reeds ingelopen voetbed is kolder. U kunt uw kinderen gemakkelijk uitrusten met gebruikte schoenen uit de tweedehandswinkel of de te kleine schoenen aan Shuuz verkopen. In plaats van zich zorgen te maken over het reeds ingelopen voetbed, zijn andere dingen veel belangrijker.


Wieland Kinz, sportwetenschapper en co-auteur van het hierboven geciteerde onderzoek, begrijpt het:


„"Als onderdeel van ons onderzoek hebben we duizenden kinderschoenen bestudeerd, in 97 procent van alle gevallen verschilt de uitstekende schoenmaat van de werkelijke binnenlengte van de schoenen - gemiddeld zijn ze twee getallen kleiner dan aangegeven, maar in sommige gevallen vier of vijf maten.“


Volgens Kinz is de reden hiervoor dat de schoenen tijdens de productie na een te korte tijd van de leesten worden getrokken en krimpen. Kinz zegt verder dat kinderen vaak niet eens merken dat de schoenen veel te klein zijn omdat hun voeten nog steeds erg zacht en flexibel zijn. Zelfs de bekende truc met de duimbreedte aan de voorkant van de schoen werkt helemaal niet betrouwbaar, omdat kinderen hun tenen vaak reflexief intrekken.


Als tip noemt de onderzoeker: "De voeten van kinderen hebben ongeveer 12 tot 17 mm speelruimte in de schoen nodig. Ouders wordt daarom geadviseerd om de voeten zelf en de binnenlengte van de schoenen in millimeters te meten. Dit zorgt ervoor dat de schoenen in ieder geval in de maat passen. En volgens de deskundigen is dit de belangrijkste factor waarmee ouders rekening moeten houden met betrekking tot de gezondheid van de voeten van hun kinderen.