Schoenen recycling

Iedereen heeft ze - althans in Nederland: schoenen. In veel derdewereldlanden zijn schoenen echter geen standaarduitrusting. En vaak met fatale gevolgen! We kennen allemaal de fotos waarin bijvoorbeeld kinderen en volwassenen in Afrika hun dagelijks leven zonder stevige schoenen moeten leiden. Dat zoiets niet goed is voor de gezondheid, is duidelijk. Wij beweren dat het hergebruik van onze schoenen door doordragers in deze landen meer dan alleen een alternatief is.


Schoenen recycling

En dat is nog niet alles: je kunt ook actief de afvalbergen vermijden die o.a. veroorzaakt worden door verkeerd weggegooide schoenen. Het enige wat je hoeft te doen is je oude schoenen in te zamelen en voor hergebruik ter vervoeging te stellen via SHUUZ.


Dat heeft een schoen allemaal in zich

Heeft u zich al eens afgevraagd wat u nu precies dagelijks aan uw voet draagt?


Elke Nederlander koopt gemiddeld 5 paar nieuwe schoenen per jaar. Het zijn vooral de vrouwen die hier het gemiddelde bijzonder goed naar boven doen afronden: de dames kopen meer dan twee keer zoveel schoenen als mannen. En je zult het niet geloven, maar een schoen is veel meer dan alleen leer of plastic.


Schoenen zijn gemaakt van tal van verschillende materialen: hoewel lederen schoenen hoofdzakelijk van verschillende soorten leer zijn gemaakt, waarvan sommige gecoat zijn, bevatten ze ook verschillende synthetische en natuurlijke stoffen. Deze omvatten metalen, rubber, kunststoffen en nog veel meer, die allemaal stevig met elkaar verbonden en aan elkaar genaaid zijn. Moderne sneakers, vooral de zeer lichte, bestaan voornamelijk uit polyester en plastic. Voor de productie van dergelijke schoenen heeft men dus vooral een zeer gewenste grondstof nodig: olie.


Schoenrecycling is in principe mogelijk, maar door de complexe mix van materialen is het allesbehalve economisch. Vaak zijn het de vele chemicaliën in de schoen die een effectieve recycling in de weg staan.


Dus wat te doen met versleten schoenen indien een schoenrecycling niet (zo gemakkelijk) mogelijk is?

Hergebruik van gebruikte schoenen

Het antwoord op de vraag is: direct hergebruik. In plaats van de schoenen in hun afzonderlijke onderdelen te demonteren, voorkomt het hergebruik van gebruikte schoenen, enorme hoeveelheden afval.


135 miljoen paar schoenen per jaar

Jaarlijks sorteren wij Nederlanders zo n 135 miljoen paar schoenen uit. En de meeste van deze schoenen zijn nog steeds goed draagbaar. Vaak zijn de schoenen te klein of niet meer modieus. Door deze schoenen aan SHUUZ te verkopen, helpt u winkeliersfamilies in Afrika om hun levensonderhoud veilig te stellen en de lokale kopers om zich goede schoenen te kunnen veroorloven tegen eerlijke prijzen.


Met het "Recyclen" van uw oude schoenen via SHUUZ…

 • …vermijdt u immense bergen aan afval!

 • …helpt u definiteit mensen, die zich anders geen paar goede schoenen zouden kunnen veroorloven!

 • …worden werkplekken gegenereerd!

 • …verdient u ook een zakcentje!

 • …profiteert u van transparantie in de gehele keten!


Nu denk je misschien: "Dan kan ik de oude schoenen toch in de kledingcontainer gooien, toch?" In principe kun je dat doen, maar het ontbreekt je aan transparantie. En nog meer: je krijgt er geen cent voor.


Er is veel wantrouwen rond het onderwerp oude kleren en er moet goed over nagedacht worden aan wie men zijn gebruikte kleren en schoenen toevertrouwt.

Te kleine kinderschoenen, ander gebruikt schoeisel en kleding zijn een handelsprodukt waar mensen van leven. Ook wij van SHUUZ leven van hen. In het geval van veel zwarte schapen onder de recyclers zijn het echter vaak de bedrijven zelf die hun zakken zelf met de opbrengst vullen. Daar staan wij niet voor en een winstgevend oogmerk hebben we ook niet. Wij willen ervoor zorgen dat alle betrokkenen profiteren van de verkoop van oude schoenen. Honderd procent transparantie is daarom topprioriteit bij SHUUZ.


Wat gebeurt er eigenlijk met weggegooide schoenen?

De schoenen die u aan SHUUZ meegeeft, worden door ons gesorteerd, in nauwe samenwerking met Kolping Recycling. Ze moeten immers, zoals gezegd, nog steeds draagbaar zijn. Wij scheiden schoenen die niet meer draagbaar zijn van de nog draagbare schoenen en zorgen ervoor dat de niet meer draagbare schoenen op de juiste wijze worden weggedaan. .


Na het sorteren, worden de nog draagbare schoenen naar retailers over de hele wereld verstuurd. Ter plaatse worden de schoenen door handelaren en retailers opgekocht, die door de schoenenhandel voor brood op de plank voor zichzelf en hun families kunnen zorgen.


De detailhandelaren verkopen de gebruikte schoenen vervolgens lokaal tegen eerlijke prijzen aan de mensen die zich niet eens de goedkoopste schoenen tegen normale prijzen konden veroorloven. Vooral kinderen in Afrika krijgen door o.a. Shuuz de kans om hun voeten gezond te houden.


Zo werkt hergebruik van gebruikte schoenen bij SHUUZ:

 1. Maak eerst een deelnemersaccount aan op SHUUZ. U kunt dit doen als particulier of ook als instantie. Instanties zijn bijvoorbeeld basisscholen, kleuterscholen, kinderdagverblijf, verenigingen enz.

 2. Na registratie logt u eenvoudigweg in op uw persoonlijke, beschermde deelnemersaccount, waar u gratis verzendregels vindt om te printen.

 3. Verpak een doos met meer dan 7 kg schoenen (zonder dat de doos hierin wordt begrepen). Dit is nodig om de transportkosten van de doos te kunnen dekken. Let op: Het gewicht van de doos telt natuurlijk voor de vergoeding niet mee!

 4. Plak op uw doos een gratis verzendlabel en breng het naar het dichtstbijzijnde servicepunt van DHL. Als alternatief kunt u natuurlijk ook gewoon het schoenenpakket aan uw DHL dienstverlender meegeven.

 5. Na ontvangst van uw schoenen in het sorteercentrum gaan de schoenen direct naar de controle. Mochten er toch schoenen bij zijn die niet meer te dragen zijn, dan worden deze uitgesorteerd (en ook niet vergoed).

 6. Voor de nog te dragen schoenen zullen wij de financiële opbrengst bijschrijven op uw persoonlijke gebruikersaccount. U kunt dan vrij over dit bedrag beschikken.


Gebruik daarvoor onze eenvoudige SHUUZ calculator en ervaar hier, hoeveel geld u voor uw oude schoenen nog krijgt.


Schoenen recycling met SHUUZ geeft nog meer mogelijkheden: doneer uw opbrengst van de ingebrachte oude schoenen!

Met het verkopen van uw gebruikte schoenen aan SHUUZ kunt u nog veel meer goeds doen. Doneer uw opbrengst aan een goed doel of hulpproject. Dat kunt u heel makkelijk via uw gebruikersaccount of ook direct zonder aanmelding op onze website of direct op onze siteschoenen doneren doen.


Gerenommeerde projecten en hulporganisaties met verschillende insteken zijn beschikbaar om uit te kiezen. Onder hen zijn onder andere artsen zonder grenzen, stichting jarige job, de hartstichting en nog veel meer. Voor een gedetailleerd overzicht met alle informatie over de betreffende hulpprojecten, bezoekt u het beste donateur.