Oude schoenen weg doen

Het zijn niet alleen de dames onder ons die in de loop der jaren enige paren schoenen hebben aangezameld ook vele herenschoenen, die ook uit de mode zijn geraakt, worden niet meer gedragen. Maar denk ook maar eens aan de hoeveelheden kinderschoenen die te klein zijn geworden, en zich opstapelen. Ze liggen in de kelder, op de zolder of in de oneindig diepe schoenenkast of schoenenla. Immers, vooral kleine kinderen groeien snel uit hun schoenen. De schoenen worden vaak maar kort gedragen. In de loop der jaren verzamelen we zo vele nog draagbare schoenen bijelkaar. Bij de voorjaarsschoonmaak komen we dan tot de conclusie dat de schoenen al weer een jaar niet of nauwelijks gedragen werden en alleen maar plek wegnemen. Bij het voornemen ze dan toch eindelijk maar weg te doen, komt de gedachte: “Waar moet ik eigenlijk met al die dingen naartoe?”


Het wordt tijd om alle oude schoenen maar eens weg te doen!

Gebruikte schoenen horen niet thuis in de afvalemmer en overigens ook niet in andere vuilnisbakken. Als de schoenen zich nog in een aanvaardbare toestand bevinden, kunnen we er anderen nog blij mee maken. In sommige landen kunnen mensen zich eenvoudigweg geen goede schoenen veroorloven. De gedachte aan het feit dat de schoenen toch nog doorgedragen kunnen worden door anderen, maakt het vaak makkelijker om afscheid te nemen van de "oude" schoenen.


Als u wilt weten wie het meest profiteert van uw oude schoenen, lees dan verder. Een kleine incentive vooraf: door je oude schoenen weg te doen doe je niet alleen iets goeds voor een goed doel op afstand, maar je verdient tevens voor jezelf, jouw vereniging of jouw instelling een extraatje.


Oude schoenen wegdoen via SHUUZ - zo werkt het:

 1. Allereerst maakt u een deelnemersaccount aan - ofwel als particulier of als instelling (zoals bijvoorbeeld basisscholen, kleuterscholen, kinderopvang, kinderdagverblijf, vereniging, enz.).

 2. Na succesvolle registratie kunt u inloggen in uw beveiligde SHUUZ-gebruikersomgeving. Hier kunt u gratis gefrankeerde pakketlabels/ verzendetiketten aanvragen en downloaden. U kunt ze eenvoudig thuis op uw PC uitprinten.

 3. Neem vervolgens een zo groot mogelijke doos (maximale afmeting ter grootte van een koelkast tafelmodel) en vul deze met zoveel mogelijk uitgesorteerde nog draagbare schoenen. Print het verzendlabel en plak deze op de dichtgeplakte doos. Breng de doos naar het dichtstbijzijnde postkantoor of afgeefpunt van DHL. Als alternatief kunt u de volle doos ook gewoon aan een postbode of pakketvervoerder van DHL meegeven. In ieder geval kost dit niks extra\`s. Houd er echter rekening mee dat u meer dan 7kg schoenen in de doos verpakt. Is het minder dan 5kg, dan kunnen we in dat geval in verband met de transportkosten geen vergoeding voor de schoenen genereren.

 4. Zodra wij uw oude schoenen hebben ontvangen, zullen wij deze controleren en de opbrengst bijschrijven op uw persoonlijke gebruikersaccount. Wat u met dit geld doet, is geheel aan u. U kunt het bedrag volledig laten uitbetalen of rechtstreeks via SHUUZ aan een goed doel schenken.


Oude schoenen in de vuilnisbak? Nee!

Oude schoenen in de vuilnisbak? Nee!

Als u probeert via de zoekmachine te kijken hoe u uw "oude schoenen weg zou kunnen gooien", krijgt u veel advies over in welke vuilnisbak de gebruikte trappers thuishoren en waar u er ook nog vanaf kunt komen. Wij adviseren u: vergeet dat allemaal heel snel weer!


Want: als u oude schoenen verkoopt aan SHUUZ, bent u er enerzijds vanaf en anderszijds worden ze nuttig voor een tweede doel. Ze worden door iemand anders verdergedragen. En het beste van alles is dat je er zelfs iets mee verdient en je zelf kan bepalen wat je met de opbrengst wilt doen.


OUDKLEDINGCONTAINER EN CO: NIET ECHT TRANSPARANT

Zelfs als u de afgedankte schoenen gebundeld in de oudkledingcontainer of in een speciale schoenencontainer gooit, neemt u naar onze mening niet altijd de juiste beslissing. Ten eerste: met deze vorm van afvaldeponering krijg je geen cent! Ten tweede is de recycling van gebruikte kleding en schoenen in veel gevallen niet transparant! Daardoor weet je uiteindelijk niet wie er echt baat heeft bij de handel in je oude kleren. Onder de recyclers bevinden zich "zwendelaars" en dubieuze zakenlieden. Je hebt er zelden echt een goed gevoel over. Daarom streeft SHUUZ naar honderd procent transparantie..


Met het wegdoen van uw oude schoenen via SHUUZ…

 • …voorkomt u onnodig afval!

 • …helpt u andere mensen!

 • …verdient u ook een extraatje!

 • …weet u precies wat er met de ingezamelde schoenen gebeurt!


En als u wilt, kunt u de opbrengst ook schenken aan een goed doel. U kunt kiezen uit verschillende hulporganisaties, zoals artzen zonder grenzen e.V., de Nederlandse kinderhulpvereniging, de hartstichting., dolfijnhulp en nog veel meer. Zo helpt u niet alleen met uw oude schoenen, kinderen en volwassenen in derdewereldlanden, maar ook kansarme kinderen, gezinnen en ernstig zieken in de omgeving. Een exact overzicht van potentiële ontvangers van donaties en gedetailleerde informatie over hun doelstellingen vindt u op de pagina begunstigde.


Overigens: als u besluit uw oude schoenen direct te doneren, kunt u dit doen zonder een SHUUZ-gebruikersaccount te registreren. Meer informatie op onze site Schoenen doneren.


135 miljoenen paar afgedankte schoenen per jaar

Elk jaar worden in Nederland ongeveer 135 miljoen paar schoenen weggegooid. Maar wie denkt dat deze allemaal kapot zijn, vergist zich: de meeste zijn nog steeds draagbaar en gewoon te klein of niet meer modieus. Er zijn echter mensen in deze wereld die het niet uitmaakt of de schoen in kwestie van de laatste trend is. Veel mensen kunnen zich helemaal geen schoenen veroorloven of alleen schoenen van mindere kwaliteit. Door oude schoenen bij SHUUZ af te geven, helpt u bijvoorbeeld winkeliers in Afrika om in hun levensonderhoud te voorzien en lokale kopers om zich goede schoenen te kunnen veroorloven tegen eerlijke prijzen.


Kort samengevat
 1. Indien u, uw oude schoenen via SHUUZ wegdoet, komt dit ten goede aan mensen over de hele wereld die zich geen goede schoenen tegen normale prijzen kunnen veroorloven.

 2. Door handel met gebruikte schoenen bestaan er kleine locale winkeliersfamilies.

 3. U kunt de verzamelde opbrengst aan uzelf laten uitbetalen of een liefdadigheidsinstelling naar uw keuze ondersteunen.


Oude schoenen wegdoen in een keten die volledige transparantie biedt

Omdat SHUUZ staat voor transparantie, willen wij u graag in detail uitleggen wat er precies met de schoenen gebeurt nadat u ze in een grote doos naar ons heeft gestuurd.


Wat gebeurt er met de "afgedankte" schoenen?

De schoenen die u verkoopt aan SHUUZ worden in samenwerking met Kolping Recycling serieus nagekeken en vervolgens verscheept naar retailers over de hele wereld die hun brood verdienen met de schoenenhandel. Let op: schoenen die niet meer draagbaar zijn, worden uitgesorteerd en professioneel afgevoerd. Dit is voor u belangrijke informatie want voor meegestuurde of ingezamelde schoenen die niet meer draagbaar zijn, kunnen wij helaas geen vergoeding betalen.


De winkeliers verkopen de gebruikte, nog steeds draagbare schoenen ter plaatse tegen eerlijke locale prijzen aan mensen die zich anders geen goede schoenen kunnen veroorloven. Vooral kinderen krijgen de kans om hun voeten gezond te houden dankzij nog draagbare schoenen uit Nederland. Een win-win situatie voor alle betrokkenen. Ook voor u. Gebruik gewoon onze SHUUZ calculator, om te zien wat je nog krijgt voor je oude schoenen.