Achtergrondinformatie over de markt voor gebruikte kleding en de recyclingsketen voor gebruikte schoenen

Krijg eerst een overzicht van wat wij doen en beslis dan pas of u uw gebruikte schoenen aan ons ter beschikking wilt stellen!


Informatie over SHUUZ

Er is veel wantrouwen rond het onderwerp oude kleren en er moet goed over nagedacht worden aan wie men zijn gebruikte kleren en schoenen toevertrouwt.

Er is veel wantrouwen rond het onderwerp oude kleren en er moet goed over nagedacht worden aan wie men zijn gebruikte kleren en schoenen toevertrouwt. Helaas zijn er veel zwarte schapen die oude kleren en schoenen verzamelen onder een non-profit mantel om de opbrengst van de verkoop uitsluitend in hun eigen zak te stoppen. En ook grote non-profit organisaties hebben jarenlang verborgen gehouden dat de ingezamelde goederen niet worden weggegeven als een donatie aan behoeftige mensen, maar worden verkocht als koopwaar aan commerciële bedrijven. De consument is terecht onzeker en weet vaak niet aan wie en waar hij zijn kleding en schoenen wel kan geven.


Het recyclingsysteem voor kledingcontainers is niet echt transparant. Gebruikte kleding is een handelswaar.

In het verleden zijn er enkele televisie- en persberichten geweest (de links hierna op deze pagina) die er een zaak van hebben gemaakt om een licht te werpen op de duisternis van het verzamelen van oude kleren. De conclusie is duidelijk: mensen in arme landen zijn dringend afhankelijk van onze goed bewaarde, gebruikte kleding. Gebruikte kleding is een waardevol goed dat duizenden mensen in vele landen een mogelijkheid op het verdienen van een beetje geld geeft en daarmee famlies van eten kan voorzien. Het verlies van onze gebruikte kleding zou voor veel mensen daar tot dramatische verarming leiden. Niet te verwaarlozen is het ecologische aspect, want kleding, die terugkeert naar de waardeketen, komt niet op de vuilnisbelt terecht en dat betekent een ontlasting voor ons milieu!


Voor iedereen die een positie bekleedt in de oudkledingketen, als inzamelproject zoals SHUUZ of als sorteerbedrijf, is het een onmisbare verplichting om transparant te informeren over wat ze doen. SHUUZ heeft zich gecommitteerd aan dit principe.


Kolping Recycling GmbHSHUUZ werkt daarbij samen met Kolping Recycling GmbH. Kolping Recycling ziet zichzelf als een modern, innovatief en efficiënt handels- en servicebedrijf. Het is een betrouwbare partner en aanspreekpunt voor alle non-profit inzamelorganisaties en andere instellingen op het gebied van kleding- en schoenenverzamelingen. Kolping Recycling is ook een dekra-gecertificeerd afvalverwerkingsbedrijf, dat het bvse-keurmerk heeft gekregen voor het voldoen aan de richtlijnen voor textielrecycling. Bij SHUUZ ligt de samenwerking met Kolping Recycling ons na aan het hart. Niet in de laatste plaats vanwege de uitgebreide transparantie in de recyclingketen: U kunt zien wat er met de schoenen die u inlevert gebeurt.


SHUUZ verplicht zich ertoe te allen tijde een eerlijke en transparante opbrengst aan de deelnemers te vergoeden.

SHUUZ verplicht zich ertoe te allen tijde een eerlijke en transparante opbrengst aan de deelnemers te vergoeden. De speciale SHUUZ calculator helpt om inzicht te krijgen in de opbrengst van de verzamelde schoenen. Hier kunnen totalen worden bekeken, de opbrengst per kilogram zodat u voor verzending reeds informatie hierover heeft.


Hoe verschilt SHUUZ van andere inzamelsystemen?

Als je oude schoenen in een kledingcontainer gooit, kun je niet voorspellen welke ontvanger of in welk land de goederen terecht zullen komen. Ongeveer 70 procent van de ingezamelde schoenen in Nederland gaat naar Afrikaanse landen (zomerschoenen), ongeveer 15 procent naar Moldavië, Mongolië, Kazachstan en andere landen waar schoenen nodig zijn voor koelere temperaturen (winterse schoenen). Ongeveer twee procent wordt naar Oost-Europa verscheept, terwijl slechts één procent (merkschoenen) wordt verkocht in Duitse tweedehandswinkels. SHUUZ verschilt op dit punt niet van de kledingcontainer.

De situatie is echter anders als het gaat om de opbrengst van de verkoop van "schoenen": bij SHUUZ heeft u het in eigen hand te bepalen waar de opbrengst die u voor de schoenen ontvangt naar toe zal gaan. Of u het geld nu zelf gebruikt of doneert aan een liefdadigheidsinstelling - u kunt het altijd beheren in uw beveiligde SHUUZ-gebruikersaccount op elk moment opnieuw definiëren.


SHUUZ is…

  • Fondsenwerving voor scholen, kleuterscholen, clubs … Snel succes met weinig moeite!

  • Mogelijkheid tot hergebruik en recycling voor particulieren. Eenvoudig en verstandig, direct vanuit huis!

  • Liefdadigheids- en milieuproject voor bedrijven. Publiekelijk effectief voor een goed doel!SHUUZ helpt…

  • de inzamelaars van de schoenen, omdat SHUUZ een eerlijke prijs aan de verzamelaar betaalt. Deze opbrengst kan worden behouden door de inzamelaar zelf of kan door de inzamelaar worden gedoneerd.

  • de ontvangers (doordragers) van de schoenen, omdat arme mensen zich met SHUUZ kwalitatief goed behouden schoenen kunnen veroorloven.

  • het milieu, want SHUUZ zorgt voor een verstandige en milieuvriendelijke recycling/hergebruik van de schoenen.Vergelijk ons met andere inzamelsystemen en bepaal daarna of u in de toekomst uw gebruikte schoenen nog steeds in kledingcontainers of vuilnisbakken wilt gooien.

Vergelijk ons met andere inzamelsystemen en beslis of u in de toekomst uw gebruikte schoenen in gebruikte kledingcontainers of vuilnisbakken wilt gooien. Of u wilt verstandig en transparant hergebruiken via SHUUZ.


Nu kostenloos aanmelden en meedoen!


Cijfers en feiten over Shuuz vinden!