Best Practice - Voorbeelden van succesvolle inzamelacties

SHUUZ is het zeer eenvoudig fondsenwervingsconcept voor uw instelling, vereniging of goede doel. SHUUZ werkt zeer flexibel. U kunt collectief verzamelen door op centrale plaatsen (bijvoorbeeld in uw instelling) een inzamelbox voor schoenen neer te zetten. Maar u kunt ook individueel verzamelen en zelf een grote volle doos ten gunste van uw instelling inzamelen en versturen. U beslist zelf. Maar misschien is een combinatie ook wel de beste manier voor een optimale deelname?

Op deze pagina willen we u kennis laten maken met de verschillende projecten die u al zijn voorgaan. We geven tips en trucs van succesvolle deelnemers over de implementatie van een duurzame & winstgevende schoeneninzamelingsactie:
AWO Kwekerij klaverblad

Mijn naam is Kerstin Hodossy en ik run de AWO Kindertagesstätte Kleeblatt in Bedburg. Sinds 2013 nemen we met groot succes deel aan SHUUZ.

Dat hebben we in het prille begin gedaan

Aanvankelijk vroegen we de oudervereniging en de ouderraad of ze geïnteresseerd waren in SHUUZ. De feedback was zeer positief en dus zijn we begonnen om alle families en bekenden van de families te informeren via flyers en lokale clubs zoals de Tafel.

Zo werkt onze schoeneninzamelactie

AWO Kindertagesstätte Kleeblatt

In de ingang van onze kwekerij hebben we een verzamelbox ingericht en er zijn pakketzegels beschikbaar zodat ouders ook zelf pakketten kunnen versturen. Wij leveren dozen voor verzending. Daarnaast werken we samen met een sociaalwarenhuis en de Tafel e.V., die onverkochte of niet graag gewilde schoenen voor ons inzamelen en zelf opsturen.

Zo maken we reclame voor het project

Een SHUUZ-poster hangt permanent in de vitrine voor onze kleuterschool en er is informatie voor de ouders en er zijn SHUUZ-reclamekaarten en gratis SHUUZ-pakketzegels beschikbaar. Daarnaast hebben we SHUUZ posters opgehangen in een kinderpraktijk en in de foyer van de plaatselijke bank. Elk jaar brengt SHUUZ verslag uit aan de nieuwe ouders tijdens de eerste ouderraadvergadering en vraagt hen om het door te geven aan familie, vrienden, etc. en om lokale clubs erbij te betrekken. Het is belangrijk om iedereen in de omgeving permanent aan SHUUZ te herinneren. Daarom verspreiden de kinderen regelmatig flyers bottom de omwonenden. Daardoor blijft het een bottomwerp van gesprek, want het meeste gaat vooral via mond tot mond reclame.


Tot nu toe opgebracht bedrag via SHUUZ:

8039.47€
Ons doel

Het is over het geheel, organisatorisch gezien, een eenvoudig proces. Het werkt echt super. Hartelijk dank aan het team van Shuuz!!!


Kerstin Hodossy, AWO Kindertagesstätte Kleeblatt
Evang.-Luth. parochie Maxhütte-Haidhof

Mijn naam is Brigitte Schütze en ik ben de milieuverantwoordelijke en lid van het kerkbestuur van de Evang.-Luth. kerkgemeenschap Maxhütte-Haidhof.

Na de bouw van een gemeenschapscentrum, een kleuterschool en uiteindelijk een crèche was de bodem van de geldkist toch echt wel in zicht. Om geld voor de renovering van de zegenskerk ten behoeve van de 125ste verjaardag in 2016 in te zamelen, moesten we iets bedenken. Als milieuverantwoordelijke heb ik gezocht naar projecten die niet alleen geld opbrachten maar vooral ook ook duurzaam waren - en dat gold ook voor SHUUZ.

Dat hebben we bij de start van het project gedaan

We zijn begonnen met het inzamelen van schoenen in grote kartonnen dozen in de gemeenschappelijke kleuterschool. Omdat inzamelcontainers (de grote vuilnisbakken) ook duurzaam zouden zijn, heb ik tien papierbakken geleend van een lokaal recyclingbedrijf en er zelf ontworpen stickers op geplakt. In de tussentijd hebben we de hoeveelheid teruggebracht tot zeven bakken/locaties om de hoeveelheid werk te minimaliseren.

Zo werkt onze schoeneninzamelactie

Evang.-Luth. parochie Maxhütte-Haidhof

Ik haal de schoenen meestal om de 14 dagen op bij de kringloopwinkels en de recyclingplaatsen. Ik ga tevens langs het stadhuis en de kleuterschool omdat ik daar dagelijks aan voorbij kom. In het deksel van elke ton zit een informatiebrief met de tekst dat we alleen draagbare, schone en paargewijs gebundelde schoenen inzamelen. Ook heb ik mijn mobiele telefoonnummer aangegeven voor het geval dat de ton voortijdig vol is en ongepland geleegd moet worden. We zamelen centraal in en verzenden in dozen, die ik bij lokale winkels of recyclingbedrijven inzamel (dat is voor mij een kwestie van duurzaamheid).

We maken op de volgende manier reclame voor het project Shuuz

Het recept voor succes ligt voor ons in onze goede contacten met de gemeentehuizen van Maxhütte-Haidhof, Teublitz en Burglengenfeld. In de stadhuizen en - heel belangrijk - bij de kringloopwinkels staat per locatie één ton. Korte instructies in de betreffende stadsnieuwsbrieven zorgen ervoor dat de vuilnisbakken in de gemeentehuizen gevuld worden. Een constante stroom aan schoenen -zbottom dat daar veel reclame aan vooraf gaat - zijn toch wel de recyclingbedrijven. Hier is het heel belangrijk om in contact te blijven met de medewerkers. Zodra ze het doel van dit project hebben herkend, zijn ze de beste helpers en missionairen die u zich kunt voorstellen.


Opbrengst via Shuuz tot nu toe:

2240.69€
Ons doel

De manier waarop de inzameling op dit moment verloopt, is min of meer een self runner en heeft weinig nodig om continue geintegreerd te worden. Met meer reclame zouden we waarschijnlijk ook meer schoenen kunnen inzamelen, maar daarmee zouden we het voor onszelf te tijdsintensief maken.

De eerste 1.000 euro ging naar de renovatie van de Segenskirche. De volgende 1.000 moeten er nu voor zorgen dat we een nieuw verwarmingssysteem krijgen en er de komende winter ook enigszins warmpjes bij kunnen zitten. Dus we gaan sowieso door met het verzamelen van schoenen


Brigitte Boogschutter , Evang.-Luth. Kirchengemeinde Maxhütte-Haidhof
Parochie Waldmössingen

Mijn naam is Claudi Notheis en ik ben lid van het parochiebestuur van de katholieke parochie St. Valentin in Waldmössingen. Begin 2016 zijn we begonnen met de renovatie van onze kerk. Om deze reden zochten we naar een mogelijkheid om donaties in te zamelen en tegelijkertijd iets goeds te doen.

Zo zijn we begonnen

We kwamen SHUUZ tegen op het internet en vonden dat SHUUZ perfect bij ons past. Aan het begin van de inzamelingsactie presenteerden we SHUUZ na een kerkdienst. Mensen waren meteen enthousiast, want door het meedoen aan SHUUZ doen we immers 3dubbel iets goeds.

Zo werkt onze schoeneninzamelingsactie

Parochie Waldmössingen

De implementatie van het SHUUZ-project werkte bij ons heel eenvoudig. Bij mij thuis hebben we een centraal verzamelpunt ingericht. Dit is zeer praktisch voor de inzamelaars. Ze kunnen hun schoenen thuis uitsorteren en meteen bij mij langsbrengen. Gewoon droog bottom de carport zetten of even bellen en overhandigen. Zodra we 31,5kg schoenen incl. kartongewicht bij elkaar hebben, wordt de doos naar het postkantoor gebracht of direct aan de chauffeur van de pakketdienst meegegeven.

Zo maken we reclame voor het project Shuuz

We adverteren voor SHUUZ in ons lokale kerkmagazine, waarin we bijna wekelijks de SHUUZ poster paginagroot presenteren. Daarnaast hebben we in onze pastorale eenheid in de kerken meerdere SHUUZ posters verspreid. Maar het is ook heel belangrijk om steeds weer in contact te komen met de mensen en verslag uit te brengen over de reeds behaalde successen. Op deze manier is SHUUZ in de loop der tijd een self-runner bij ons geworden.


Opbrengst bij Shuuz tot nu toe:

1035.10€
Ons doel

We denken dat SHUUZ een geweldige en coherente actie is en bevelen SHUUZ aan iedereen aan!


Claudi Notheis, Parochie Waldmössingen
Grundschule Am See

Mijn naam is Miriam Sert-Winterboer. Ik ben klassenleraar van een eerste klas op een kleine dorpsschool in de gemeente Velpke. Daarnaast ben ik lid van de adviesraad van de gemeenschappelijke vereniging van de basisschool en het hoofd van de afdeling algemeen bottomwijs. Op onze school geven we ongeveer 180 kinderen uit verschillende dorpen van de gemeente Groß Twülpstedt en Velpke les.

Dat hebben we in het prille begin gedaan

Als eerste hebben we de SHUUZ flyer in de lessen uitgedeeld, zodat we direct konden beginnen de eerste schoenen in te zamelen. Ook op Facebook is onze vereniging zeer actief en kon de flyer zoals ook de website www.shuuz.de worden gedeeld. Vervolgens hebben we de SHUUZ-flyer ook doorgestuurd naar de diverse WhatsApp-groepen.

Zo werkt de actie bij ons

Grundschule Am See

Ik heb het eerste pakket bij mij thuis ingepakt en aan de postbode meegegeven.


Nu worden de schoenen centraal in de school veringezameld in een grote houten kist. De doos is gebouwd door onze conciërge. Als de kist vol is, pak ik de schoenen in een zo groot mogelijk doos in en de conciërge brengt ze naar een servicepunt van de pakketdienst.

Zo maken we reclame voor het doneren van schoenen

Naast het verspreiden van de flyers - zowel als printouts als via Facebook, WhatsApp etc. - hebben we ook de lokale pers geïnformeerd. Toen de eerste schoenen aankwamen, schreef ik een paar regels en nam ik een foto van mijn klas en stuurde die naar de twee dagbladen, evenals naar de maandelijkse krant van de Velpke-gemeenschap. Deze actie heeft ons ook veel schoenen gebracht. Daarnaast informeren wij over onze schoenenactie op onze homepage www.grundschule-am-see.de


Opbrengst via SHUUZ tot nu toe:

1001.43€
Onze conclusie

We raden andere inzamelpunten aan, gaan gewoon met veel hart en ziel naar binnen en doen veel reclame.


Miriam Sert-Winterboer, Grundschule Am See
Caspo e.V.

Mijn naam is Christoph Groth en ik ben bestuurslid van Caspo e.V. in Isernhagen. Wij zijn een sociaalwarenhuis in Isernhagen. Hier ontmoet je elkaar om kleding, boeken, handwerk en FairTrade producten te kopen. We krijgen onze kleding van donaties van burgers uit de omgeving. Vervolgens sorteren we de goederen en verkopen ze in onze drie winkels. We runnen ook een vluchtelingenadviesbureau. Het ingezamelde geld gebruiken we deels voor onze vereniging zbottom winstoogmerk - maar ook voor de financiering van bijvoorbeeld gymnastiek en speeltoestellen in de Vrije Evangelische School Hannover. De vereniging bestaat uit 10 leden die op vrijwillige basis het werk van de vereniging verzorgen.

Zo werkt onze schoenenactie

SHUUZ Collection Point Caspo e.V.

Naast de vele kledingstukken die worden afgegeven, zamelen we ook de schoenen in voor het SHUUZ project. Slechts een zeer klein deel van de schoenen wordt verkocht - de meeste worden verpakt en naar SHUUZ gestuurd.

Als extraatje verzamelen we van tijd tot tijd in de Vrije Evangelische Kerk Hannover-Bothfeld en in de Vrije Evangelische School Hannover-Bothfeld, twee naburige instellingen waarbij we aangesloten zijn, schoenen voor het project. Ook verzamelen we telkens weer in de naburige parochie (FeG Hannover) en in de FESH (school).

Opbrengst via Shuuz tot nu toe:

5045.15€
Ons doel

Think big - denk groot - en een hoop tam tam maken - vraag bedrijven of je daar kunt inzamelen - vraag lokale clubs en kerken - of vraag het lokale sociale warenhuis - de schoenrekken van mensen zijn vol....


Christoph Groth, Caspo e.V.
St. Sebastianus & Afra Köln 2012 e.V.

Mijn naam is Dirk Bachhausen. Ik ben de 1e broeder van de Schützenbruderschaft St. Sebastianus & Afra Keulen 2012. Wij zijn de eerste gay-lesbische Schützenbruderschaft van Duitsland en sinds 2012 een integraal onderdeel van het Keulse schietvereniging.... We staan echter niet alleen open voor lesbiennes en homoseksuelen. Iedereen die geïnteresseerd is in schieten kan lid worden.

Zo werkt onze schoenenactie

SHUUZ Collection Point Caspo e.V.

We hebben veel Facebook-groepen opgeroepen om ervoor te zorgen dat je 24 uur per dag je schoenen bij ons voor de deur kunt kunt afleveren. Hiervoor hebben we op Ebay een vuurrode vuilnisbak gekocht. Daarnaast roepen we de parochie op om schoenen in te zamelen en op te halen bij de kerkpoort.

Daarnaast hebben we de SHUUZ banners op onze homepage www.sebastianus-und-afra-koeln.de geïnstalleerd en direct gekoppeld aan onze schoenenactie op de SHUUZ homepage. Daar kunnen eenvoudig door een ieder, eigen gratis pakketzegels aangevraagd worden. Vooral ook om ons te ondersteunen met een schoenendonatie vanuit huis en om te zien hoe hoog ons huidige opbrengst/saldo is. Daarnaast is de voettekst van elk van onze e-mails ook voorzien van een SHUUZ banner. Elke clubcommunicatie vindt altijd plaats met een verwijzing naar de schoenenactie.


Opbrengst via SHUUZ tot nu toe:

348.32€
Onze conclusie

We hopen binnenkort ons eerste tussentijdse doel van 1.000 euro te bereiken.

Dirk Bachhausen, St. Sebastianus & Afra Köln 2012 e.V.
Leon Learn to Walk e.V.

Hallo, ik ben Stephanie Becher en initiatiefnemer van Leon leert Lopen e.V.. Ik heb de vereniging opgericht om mijn zoon Leon in staat te stellen therapie te genieten in het Adeli Medical Center in Piestany (Slowakije). Helaas wilde de zorgverzekeraar de kosten niet overnemen. En dit, hoewel een zelfgefinancierde therapie Leon daar al geholpen heeft. Voor zijn therapie, kon Leon uitsluitend vooruit kruipen over de grond en zei tegen alles wat die tegen kwam mama, papa, auto en graafmachine. Naast andere fondsenwervingsactiviteiten willen we SHUUZ gebruiken om geld in te zamelen voor verdere therapie-eenheden. De reden daarvoor: Leon is extreem vroeg geboren en heeft daarom te kampen met alle gevolgen van dien. De diagnose van de artsen was dat Leon NOOIT zou lopen en NOOIT zou kunnen spreken. Als moeder wilde ik natuurlijk alles eraan doen, om Leon te helpen. Het succes van Leons therapie bewijzen ons dat er toch veel mogelijk is en moedigen ons aan om te blijven vechten.

Zo zijn we begonnen

We leerden SHUUZ via het internet kennen. We hebben meteen geadverteerd met posters en konden veel mensen bereiken. Sindsdien zijn er altijd nieuwe inzamelinititatieven die schoenen voor Leon verzamelen. De mensen zijn gewoon blij dat ze Leon kunnen helpen en ook iets goeds kunnen doen met de schoenen.

Zo werkt onze schoenenactie

We hebben verschillende inzamelpunten voor Leon leert lopen. Dat gaat deels geheel buiten mij om. Maar in de meeste gevallen worden de schoenen naar mij opgestuurd. Vervolgens stuur ik de ingezamelde schoenen in grote dozen naar SHUUZ. Soms delen we ook pakketzegels uit, zodat de pakketten direct aan Leon kunnen worden toegewezen. Dit is echt heel praktisch.

Dat hebben we gedaan met de opbrengst resp. gaan we nog doen met de opbrengst

De opbrengst van de gebruikte schoenen is natuurlijk niet voldoende om de therapie volledig mee te kunnen financieren. Ons doel is om met de opbrengst van de schoenenactie minstens één volledige therapie-eenheid (a 7.000 €) te financieren.


Opbrengst via SHUUZ tot nu toe:

5297.98€
Onze conclusie

Onze deelname aan SHUUZ kan helaas niet volledig de kosten van de therapie dekken, maar vormt één van de vele kleine puzzelstukjes. Vooral ook omdat niet alleen dit doel met het inzamelen wordt gedient maar we 3-voudig iets goeds doen met de actie, raden wij deelname aan SHUUZ zeker ook aan anderen aan.


Stephanie Becher, Leon Lernt Laufen e.V.
SHUUZ is het eenvoudige en duurzame fondsenwervingsconcept voor uw instelling (bijv. baisschool, kleuterschool, kinderopvang, vereniging, enz.)

Verdere informatie over dit onderwerp is ook te vinden op Achtergrondinformatie. Als u vragen heeft, vindt u antwoorden onder Vragen en antwoorden. Verder staan wij graag tot uw beschikking via per telefoon of per e-mail.