Dr. Reinhold Hemker, MdB a.D.

Reinhold Hemker - Gebruikte schoenen verzamelen en daarmee een extraatje verdienen

SHUUZ: Meneer Dr. Hemker, u bent voorzitter van de Duits-Simbabweïsche Vereniging, wat kan men zich onder deze organisatie voorstellen?


Hemker: De DSG werd opgericht in 1984. Het adviseert mensen die naar Zimbabwe willen reizen en laat mensen zien hoe ze het land kunnen steunen, Tevens organiseert de DSG kunsttentoonstellingen.


SHUUZ: Hoe is uw band met Afrika zich ontstaan?


Hemker: Dat begon bij mij al in de jaren zeventig, als onderdeel van mijn solidariteits- en antiracismewerk voor Namibië en Zuid-Afrika. In 1982 was ik voor het eerst in Zimbabwe en al snel organiseerde en ondersteunde ik vele projecten, mensen en coöperaties in Zimbabwe.


SHUUZ: Was uw werk succesvol?


Hemker: Iets kan alleen succesvol zijn als de politieke omstandigheden in het land ook positiever zijn. Helaas zijn de politieke en economische omstandigheden nu al zon tien jaar verslechterd.


SHUUZ: Hoe werd u en uw werk in het begin ontvangen door de mensen en hoe zien de Afrikanen u vandaag de dag?


Hemker: Veel mensen in Zimbabwe zijn in de loop der jaren vrienden geworden. Dit varieert van de leden van een regionale voetbalclub tot de Duits-Simbabweïsche lokale gemeenschap. We hebben bijna overal vrienden kunnen maken.


SHUUZ: Hoe ziet u als expert op het gebied van Afrika de export van tweedehands textiel uit westerse landen naar Afrika?


Hemker: Ik heb iets tegen mensen die schreeuwen en beweren dat zoiets de binnenlandse productie zou vernietigen. Maar het is belangrijk dat de tweedehandshandel niet wordt georganiseerd in concurrentie met de producten die in Afrika worden geproduceerd.


SHUUZ: Wat vindt u van het SHUUZ-project?


Hemker: Ik denk dat het goed is als schoenen die nog bruikbaar zijn niet zomaar worden weggegooid, maar worden ingezameld en hergebrukt. In Afrika zijn er tonnen goedkope, slechte schoenen, waarvan de meeste door de Chinezen worden meegebracht. Als SHUUZ nu gebruikte maar kwalitatief hoogwaardige schoenen op de markt brengt, is dat een goede zaak. Vooral wanneer ze worden gekocht door mensen die zich anders helemaal geen schoenen zouden kunnen veroorloven.


SHUUZ: Is het SHUUZ-project ook in een grotere context te zien?


Hemker: Absoluut. Bij het Wuppertal Instituut voor Klimaat, Milieu en Energie werden al jaren geleden concepten voor de recycling van gebruikte materialen ontwikkeld onder de werknaam "Factor 4". Stoffen die in die tijd verbrand werden, worden nu voor andere doeleinden gebruikt. Dit geldt niet alleen voor materialen zoals leer en plastic waarvan schoenen worden gemaakt, maar ook voor vele andere grondstoffen.


SHUUZ: Dus de oude reeds gedragen schoen is dus niet waardeloos?


Hemker: Jaren geleden waren er geen termen als repowering op het gebied van windenergie. Nu worden in ontwikkelingslanden installaties die al veel elektriciteit hebben geproduceerd, ontmanteld en weer opgebouwd. De woorden recycling en duurzaamheid hebben vooral betrekking op landbouw en bosbouw. Vandaag de dag worden bijna alle gebieden van de productie en de economie in deze focus gebracht. Uiteindelijk hangt het af van hoeveel energie kan worden bespaard en hoe zuinig we de grotendeels eindige hulpbronnen gebruiken. Om terug te komen op uw vraag: Nee, het gebruikte is niet waardeloos.


SHUUZ: Meneer Hemker, hartelijk dank voor het gesprek.